fbpx

Miopia – Tulburări ale vederii de departe

Miopia sau tulburările vederii de departe afectează o proporție semnificativă a populației, dar această afecțiune oftalmologică este ușor corectată prin tratament optic (ochelari de vedere, lentile de contact) sau chirurgical.

 

Persoanele cu miopie sau tulburări ale vederii de departe prezintă dificultate în vederea obiectelor situate la distanță, dar văd bine obiectele din imediata apropiere.

 

De exemplu, o persoană mioapă poate să nu fie capabilă să vadă semnele de circulație situate la distanță pe autostradă, ci doar de la câțiva metri distanță.

 

Pacienții cu miopie prezintă o tulburare de refracție. În cazul acestor persoane globul ocular prezintă axul antero-posterior prea lung sau corneea are curbura prea accentuată, astfel că lumina care patrunde în ochi nu este focalizată corect. Imaginile sunt focalizate în fața retinei, porțiune a ochiului ușor sensibilă la lumină, cauzând o vedere neclară.

 

Miopia are caracter familial și de obicei debutează în copilărie. În mod normal afecțiunea stagnează, dar se poate și agrava pe masură ce se înaintează în vârstă.

 

Simptome

 

Persoanele cu miopie adesea prezintă cefalee, deplasări ale globilor oculari, strabism sau oboseală în timpul șofatului, efectuării de activități sportive sau a privirii la distanță. Copiii de obicei se plâng că nu văd la tablă la școală.

 

Diagnostic

 

Miopia poate fi ușor diagnosticată prin efectuarea controlului oftamologic standard de către un medic oftalmolog.

 

Tratament

 

Tratamentul optic (prescrierea de lentile divergente sau lentile de contact) sau procedeele chirurgicale refractive pot corecta miopia. Persoanelor cu miopie li se prescrie corecție prin utilizarea de lentile cu indice de refracție cu număr negativ, ca de exemplu – 3. Cu cât este mai mare numărul, cu atât mai puternice vor fi lentilele. Corecția cu lentile divergente ajută ochiul să focalizeze lumina la nivelul retinei, clarificând vederea.

Intervențiile chirurgicale refractive pot diminua sau chiar elimina dependența de ochelarii de vedere sau de lentilele de contact.

Cele mai frecvente procedee chirurgicale realizate pentru a trata miopia cuprind:

– keratectomia fotorefractiva – laser-ul este utilizat pentru a îndepărta un strat al țesutului cornean care acoperă corneea ți permite razelor de lumină să focalizeze mai aproape sau chiar la nivelul retinei

LASIK (procedeu chirurgical care utilizează laserul pentru corecția curburii corneei) – cu ajutorul laser-ului se taie un lambou la suprafața corneei, laserul îndepartând o porțiune de țesut corneean, apoi lamboul este repus la loc. Acest procedeu chirurgical este folosit în mod frecvent pentru a corecta miopia.

inelele corneene din plastic, denumite Intacs sunt inserate în ochi pentru a modifica curbura corneei. Avantajul inelelor este reprezentat de faptul că pot fi menținute în ochi permanent, pot fi îndepărtate în cazul apariției unei afecțiuni sau să fie ajustate dacă se recomandă modificări.