Miopia este o problemă a ochilor ce în trecut era mai mult corelată persoanelor cu studii înalte, dar în prezent se pare că se întâlnește tot mai des în rândul tinerilor pe măsură ce timpul petrecut în fața ecranelor digitale este tot mai mare.
Miopia este un viciu de refracție al ochiului, caracterizat prin formarea imaginii în fața retinei.
Deși nu este încă foarte clar dacă statul în fața calculatorului și a telefonului cauzează acest viciu de refracție, este clar că folosirea ochilor în mod excesiv pentru vederea de aproape și intermediar induce o creștere constantă a valorilor miopiei. Acum înțelegi de ce te tot bat la cap ai tăi să nu mai stai așa mult la telefonul ăla? Sau la laptopul ăla? Știu ei de ce!
Miopia afectează aproximativ o treime din populație, dar nu toți știu asta. Cea mai frecventă cauză de apariție a miopiei este cea genetică: aproximativ 85% din parinții miopi au de asemenea copii cu miopie. Aceasta debutează de obicei în copilărie sau la vârsta școlară, crescând progresiv până în jurul vârstei de 25 de ani, iar în unele cazuri având o progresie chiar și până în jurul vârstei de 30 de ani. Miopia la copii și la adulți se manifestă prin dificultăți în vederea la distanță (nu văd la tablă sau să conducă vehicule), tendința de a “strânge din ochi”, frecatul des al ochilor. Copiii miopi preferă și realizează cu mai multă ușurință activități care presupun vederea de aproape (scris, citit), deseori putând fi observați că se apropie de foaie sau televizor pentru a vedea mai bine.
Miopii acuză vedere neclară și încețoșată la distanță, în schimb miopii au o vedere foarte bună la aproape, fiind în general meticuloși și foarte atenți la detalii.
Poate nu știai, dar există:
- Miopie mică (până la 3 dioptrii)
- Medie (între 3 și 6 dioptrii)
- Miopie mare (peste 6 dioptrii)
- Dacă pacientul are valori ale dioptriilor peste 9-10 dioptrii vorbim despre miopie forte sau miopia patologică.