fbpx

Miopia – relația cu un stil de viață modern

Miopia este o problemă a ochilor ce în trecut era mai mult corelată persoanelor cu studii înalte, dar în prezent se pare că se întâlnește tot mai des în rândul tinerilor pe măsură ce timpul petrecut în fața ecranelor digitale este tot mai mare.

Miopia este un viciu de refracție al ochiului, caracterizat prin formarea imaginii în fața retinei.

            Deși nu este încă foarte clar dacă statul în fața calculatorului și a telefonului cauzează acest viciu de refracție, este clar că folosirea ochilor în mod excesiv pentru vederea de aproape și intermediar induce o creștere constantă a valorilor miopiei. Acum înțelegi de ce te tot bat la cap ai tăi să nu mai stai așa mult la telefonul ăla? Sau la laptopul ăla? Știu ei de ce!

            Miopia afectează aproximativ o treime din populație, dar nu toți știu asta. Cea mai frecventă cauză de apariție a miopiei este cea genetică: aproximativ 85% din parinții miopi au de asemenea copii cu miopie. Aceasta debutează de obicei în copilărie sau la vârsta școlară, crescând progresiv până în jurul vârstei de 25 de ani, iar în unele cazuri având o progresie chiar și până în jurul vârstei de 30 de ani. Miopia la copii și la adulți se manifestă prin dificultăți în vederea la distanță (nu văd la tablă sau să conducă vehicule), tendința de a “strânge din ochi”, frecatul des al ochilor. Copiii miopi preferă și realizează cu mai multă ușurință activități care presupun vederea de aproape (scris, citit), deseori putând fi observați că se apropie de foaie sau televizor pentru a vedea mai bine.

            Miopii acuză vedere neclară și încețoșată la distanță, în schimb miopii au o vedere foarte bună la aproape, fiind în general meticuloși și foarte atenți la detalii.

            Poate nu știai, dar există:

  • Miopie mică (până la 3 dioptrii)
  • Medie (între 3 și 6 dioptrii)
  • Miopie mare (peste 6 dioptrii)
  • Dacă pacientul are valori ale dioptriilor peste 9-10 dioptrii vorbim despre miopie forte sau miopia patologică.

      Miopia este o tulburare a vederii ce în urma compensării poate stagna, însă nu poate regresa. Odată aparută, miopia nu se poate vindeca, în sensul că dioptriile nu scad, ci au tendința să crească, mai ales la copii, pe masură ce organismul lor se dezvolta.

      Diagnosticarea miopiei se face de către optometriști în cabinetele de optică medicală specializate, cum ar OPTIMIT. Se folosește în acest scop refractometrul, aparat ce măsoară dioptriile necesare fiecarui ochi în parte pentru o vedere clară. Perfomanțele superioare ale acestui refractometru conduc la obținerea unor rezultate foarte bune, iar un exemplu de refractometru de ultima generație este DNEye Scanner 2+, aparat realizat cu tehnologie germană și care poate face o scanare rapidă, nedureroasă, dar foarte precisă a ochilor. Și știi ce-i mai interesant? Că DNEye Scanner 2+ îl găsești doar la OPTIMIT, în zona Moldovei.

      Ce zici dacă ajungi la OPTIMIT și faci o consultație gratuită in Iasi, Husi sau Vaslui? Afli cum e sa vezi normal!

      În prezent, există mai multe alternative de tratament ale miopiei, care se stabilesc în urma consultului optometric.

      Cea mai utilizată metodă de corecție a miopiei se face cu ochelari de vedere cu lentile divergente sau concave, notate cu semnul “-,, fiind lentile mai groase pe margine și mai subțiri la mijloc. Însă, cu toate tehnologiile pe care le avem acum, cu siguranță ochelarii tăi vor fi ușori, practici și frumoși, fără să ai “fund de borcan,,. Ochelarii vor fi purtați permanent, atât la distanță cât și la apropiere chiar dacă deseori miopul are tendința să scoată ochelarii pentru a citi.

            O altă variantă o constituie purtarea lentilelor de contact, existând o gamă variată de opțiuni privind lentilele de contact moi: de unică folosință (zilnice), lunare (care se dau jos peste noapte), sau cu port prelungit (pot fi purtate continuu timp de 1-2 săptămâni). Lentilele de contact sunt tot mai agreate atât de tineri cât și de persoanele care poartă de mult timp ochelari și doresc să experimenteze ceva nou. De asemenea lentilele de contact deseori pot fi folosite atunci când există o ambliopie mare a unui ochi, reușind împreună cu ochelarii să redea funcționalitatea acelui ochi numit popular „mai leneș”.

            Purtătorii de lentile de contact trebuie să știe că au nevoie mereu și de o pereche de ochelari la îndemână deoarece lentilele de contact nu ar trebui purtate permanent, fiind necesare și perioade de pauză pentru a permite ochiului să respire.

            O altă metodă de corecție a miopiei o reprezintă lentilele de noapte. Sunt lentile de contact dure construite în așa mod încât purtate în timpul somnului apasă pe cornee și creează o deformare specifică pentru a vedea bine fără ochelari pe timpul zilei. Deși există rezultate pentru unii pacienți, această tehnologie s-a dovedit că este rentabilă pe termen scurt deoarece după renunțarea la tratamentul cu lentile de noapte, miopia revine în câteva zile.

            O ultima metodă de tratament a miopiei este și chirurgia. Variantele de miopie forte pot fi reduse sau chiar eliminate total prin operație. Sunt mai multe tipuri de chirurgie, cel mai des întâlnită fiind chirurgia refractivă prin decuparea unei porțiuni din cornee. Deși eficientă pe termen lung, persoanele care decid să facă acest pas trebuie să fie foarte bine consiliate și așteptările pe care le au să fie bine cântărite și explicate.

            În concluzie, deși metodele de tratament și corecție s-au diversificat, se pare că în continuare purtarea de ochelari de vedere este soluția cea mai la îndemână pentru problema miopiei. Realizarea ochelarilor estetici este acum mai ușoară prin folosirea lentilelor subțiate, iar tehnologiile noi duc la formarea de imagini cât mai naturale.

            De asemenea, branduri renumite din modă (Gucci, Prada, Versace, Dolce&Gabbana, Armani, Bvlgari) construiesc colecții de rame de ochelari fashion, ochelarii devenind acum un accesoriu ce te pot defini ca persoană prin modul în care îi asortezi în viața ta cotidiană.