fbpx

Lentile cu Tratament Antireflex

lentile cu tratament antireflex

Lentile cu tratament antireflex – aceasta este probabil cea mai cunoscută îmbunătățire ce se poate aplica pe lentilele pentru ochelari de vedere. Din păcate multe persoane incă nu cunosc cu adevărat ce înseamnă tratamentul

antireflex și în ce mod ne ajută atunci când purtăm ochelari. Acest articol vine tocmai în ajutorul dumneavoastră și incearcă să lămurească câteva aspecte legate de funcționalitatea acestei imbunătațiri. De asemenea speram sa înțelegeți cum să alegeți cel mai potrivit tratament antireflex pentru lentilele de ochelari pe care urmează să le montați pe rama dumneavoastră preferată.

         Articolul va cuprinde urmatoarele puncte de interes:

  • Ce este tratamentul antireflex?
  • Câte straturi are un tratament antireflex de calitate?
  • Proprietațile lentilelor cu tratament antireflex
  • Concluzii referitoare la tratamentul antireflex

Ce este tratamentul antireflex ?

            Să începem cu începutul, adică să explicăm ce este tratamentul antireflex. Așa cum ii spune și numele, tratamentul antireflex are rolul de a împiedica formarea reflexiilor pe suprafata unei lentile. Daca vom folosi lentile fără tratament antireflex putem observa anumite halouri sau reflexii care ne deranjeaza sau chiar ne obosesc ochii. Deci lentilele imbunatațite cu tratament antireflex sunt superioare tocmai pentru ca elimină reflexiile de la surse de lumină artificială. Aceste lentile cu antireflex nu ne protejează nici de lumina solară, nici de radiația UV( decât dacă sunt tratamente antireflex speciale despre care vom vorbim mai jos), nici nu ne protejează ochii la calculator( dar ne ajută la calculator mentinând imaginea formată în lentila cu un contrast cât mai bun).

            Câte straturi are tratamentul antireflex?

            Aceasta este cea mai bună intrebare, iar raspunsurile au fost variate. Am auzit de variante cu 3 straturi, dar pentru a fi mai bune unii producatori au pus mai multe straturi ajungând chiar și la 10 straturi de tratament antireflex. Glumeam, bineînteles! Calitatea tratamentului antireflex nu se masoară in numărul de straturi. Un tratament antireflex de calitate se evidențiază prin rezistența sa în timp, prin ușurința cu care se curată, dezaburire ușoră, etc.

            Proprietațile tratamentului antireflex

     Prin orice lentilă cu tratament antireflex, la început, se vede la fel. Diferența dintre o lentilă economică și o lentilă de la un producător consacrat o reprezintă duritatea. Lentilele ieftine cu tratament antireflex, desi inițial sunt la fel de clare , încep să se zgârie după un interval de timp scurt.

tratament antireflex

         Acest lucru poate fi foarte deranjant mai ales pentru persoanele care schimbă lentilele foarte rar. Tratamentele antireflex premium de la producatori precum Hoya, Rodenstock, Zeiss au inclusă o duritate foarte bună, oferind o perioada de utilizare foarte lunga fără zgîrieturi. De asemenea tratamentele antireflex premium, în funcție de producator pot să mai prezinte și următoarele proprietați:

      -Hidrofobie – adică resping apa –  foarte folositoare dacă te prinde ploaia sau dacă îți dorești lentile ce se dezaburesc mai repede;

      -Oleofobie – nu permite grăsimea să se pună foarte repede pe lentilă atunci când le atingem cu fața sau mâna, lentila rămâne curată mai mult timp;

    -Antistatic – nu se electrizează după ștergere, deci praful nu revine repede înapoi pe lentilă, astfel trebuie ștearsă mai rar;

    -Protecție UV – această opțiune este întâlnită doar la unele tratamente superioare de la producatori de top de lentile de ochelari și protejează ochii de radiația UV fără ca lentila să se închidă la soare.

            Ca și concluzie tratamentul antireflex este necesar pe orice lentilă, indiferent dacă vorbim de o lentilă heliomată (fotocromatică) sau de lentile cu filtru pentru calculator sau incoloră. Fie că alegeți un tratament antireflex mai ieftin sau un tratament antireflex premium, acesta vă oferă o imagine mai bună prin lentilă, o curățare mai eficientă și o durată de viața mai lungă ochelarilor dumneavoastra.

            La Optimit puteți găsi o gamă largă de lentile cu tratament antireflex. Nu uitați să întrebați și de garanția de până la 3 ani de zile dacă optați să comandați tratamentele antireflex superioare.