fbpx

PREZBIOPIA

Diminuare treptată a puterii de acomodare a ochiului care antrenează o stânjenire a vederii de aproape.

 

Cauze

Prezbiopia este provocată de o pierdere progresivă a supleței cristalinului, legată de procesul natural de îmbătrânire: ea privește majoritatea persoanelor trecute de 40 de ani.

 

Simptome și evoluție

O persoană atinsă de prezbiopie, denumită prezbit, vede prost obiectele de aproape și citește cu greutate un text prea apropiat de ochi. Persoanele prezbite resimt dureri de cap sau senzații de arsuri oculare, mai ales seara. După o perioadă de timp, ele nu mai pot citi fără ochelari.

Prezbiopia crește progresiv cu vârsta, obligând subiectul să-și schimbe cu regularitate lentilele; spre vârsta de 60 de ani vederea se stabilizează.

index

Tratament

Prezbiopia este corectată cu lentile convergente a căror putere este crescută la 4-5 ani timp de vreo 20 de ani, până când micșorarea puterii de acomodare să ajungă să fie total stabilizată.

Dacă folosirea de lentile corectoare era deja necesară pentru vederea de departe, purtatul de ochelari semilună, a lentilelor cu dublă focalizare sau a lentilelor cu focar progresiv este recomandat pentru acomodarea vederii de aproape.