fbpx

LENTILELE POLARIZATE – spune NU reflexiilor orbitoare

Protecția ochilor împotriva radiațiilor UV este esențială; mărește confortul vizual și poate preveni numeroase afecțiuni oculare, îmbătrânirea rapidă a cristalinului, cataracta, orbirea produsă de lumina reflectată de zăpadă etc. Lumina este reflectată de toate tipurile de suprafețe. Cu cât este mai incoloră, mai transparentă și mai reflectantă suprafața, cu atât  mai mult reflexiile devin mai orbitoare și mai dăunătoare vederii. Reflexiile orbitoare produse de zăpadă, apă, nisip, gheață,vehicule și suprafețele șoselelor determină reducerea acuității vizuale. Percepția formelor și a culorilor este alterată și reducerea contrastelor duce la oboseala ochilor, afectând confortul vizual. O simplă reducere a intensității luminii, oferită de lentilele de soare și de cele colorate degrade, nu este suficientă. Satisfacerea acestei nevoi a dus la apariția pe piață a lentilelor polarizate. Aceste lentile au proprietatea unică de a separa lumina folositoare vederii (undele ce oscilează în plan vertical) de cea care afectează vederea (undele ce oscilează în plan orizontal). Oferă cel mai bun confort vizual, sporesc claritatea imaginilor și asigură o excelentă protecție împotriva radiațiilor UV dăunătoare. Ele reduc efortul ocular și îmbunătățesc percepția culorilor și contrastelor.

polaroid

Ele sunt recomandate în special pentru:

Condus auto: oferă siguranță în condus prin eliminarea reflexiilor orbitoare produse de lumina ce se reflectă pe capota mașinii, suprafața șoselii și pe alte mașini, etc.

Fotofobie: în special pentru persoanele adulte care sunt mult mai sensibile la reflexiile orbitoare și care au nevoie de o perioadă mai mare de recuperare după o expunere prelungită la soare.

Pacienții care au suportat o operație la ochi: această protecție este foarte  importantă după intervenția chirurgicală de refracție și de cataractă.

Purtătorii de lentile de contact. Deși există lentile de contact de soare și cu filtru UV, numai lentilele polarizate sunt capabile să elimine reflexiile orbitoare.

Activități sportive în aer liber: eliminarea reflexiilor orbitoare produse de suprafețele plane: zăpadă, gheață, lacuri mare și de condițiile atmosferice deosebite: ploaie, ceață, etc.

Concluzii

Calitățile lentilelor polarizate rămân, chiar și până astăzi, relativ necunoscute pentru purtătorii de ochelari. Combinând efectul polarizant cu protecția la radiațiile solare, sunt oferite cu preponderență sportivilor, fiind considerate a doua pereche de ochelari de lentile de cea mai bună calitate. Calitățile optice și protecția pe care o asigură lentilele polarizate, le fac să fie UNICE în lumea ochelarilor de soare. Merită pe deplin să fie aduse  în atenția profesioniștilor din domeniul opticii, dar și a purtătorilor.